Blogs

Oh my gut – wanneer je darmen niet zo lekker meewerken

De darm. Een ontzettend uniek orgaan. Het orgaan dat ervoor zorgt dat voedingsstoffen worden opgenomen en waar vocht wordt onttrokken om zo de boel weer naar buiten te drukken.

Prachtig mooi als de darm zonder horten en stoten z’n werk kan doen.

Helaas is de realiteit vaak anders. Een opgeblazen buik, darmkrampen, obstipatie of juist diarree zijn veel gehoorde klachten waar mensen mee rondlopen. Daarnaast ervaren mensen die darmklachten hebben ook vaak extreme vermoeidheid en stemmingswisselingen. Gasvorming, rotte eieren lucht of ontlasting dat aan de pot plakt zijn daarnaast ook veel geziene symptomen van een niet zo lekker werkende darm en spijsvertering.

Met klachten ga je naar de huisarts. Die kan vaak niks vinden en na een aantal onderzoeken op coeliakie (glutenintolerantie), lactose-intolerantie en wat gefriemel aan je buik krijg je vaak de stempel PDS (prikkelbare darm syndroom) op je voorhoofd geplakt. Top, en nu?

Nu heeft het beestje een naam, maar wat is eraan doen? ‘Niks, mee leren leven’ is dan vaak het advies. Bij een maag/darm/lever arts wil je ook nog wel eens de tip krijgen om met het FODMAP-dieet te starten via een diëtiste. Niks doen is geen optie als je dagelijks krom loopt van de pijn, je sociale leven eronder lijdt en je constant bezig bent met de keuze: wel of niet het knoopje van je spijkerbroek losmaken?

PDS is een syndroom: oftewel, we weten niet precies wat je hebt, je hebt wel een reeks aan klachten die aan elkaar gekoppeld kunnen worden, dan zal het wel PDS zijn.

 

Oké, maar wat zijn dan die oorzaken van die pijnlijke darm?

Wist je dat je darm ook wel je tweede brein wordt genoemd? Dat er dus ontzettend veel samenhang is tussen het hoofd en de darm? Alles waar je stress van krijgt, heeft direct invloed op wat er beneden in je buik zich afspeelt. Let maar eens op: ontspan je meer, komt je ontlasting beter op gang en heb je meer stress, dan zal je vaker merken dat je geobstipeerd raakt.

Daarnaast kan ook een serotonine tekort leiden tot PDS. Serotonine is een geluksstofje, het is een neurotransmitter dat een gezonde eetlust regelt, een positief effect heeft op het geheugen en het slaappatroon. 95% van de serotonine wordt in de darm en de maag aangemaakt. Is je darm dus niet in orde, dan zal je vaker merken dat je neerslachtig bent, negatief en ook vaker slaapproblemen ervaart.

Ook al ben je getest op coeliakie en lactose-intolerantie, dat wil nog niet zeggen dat jouw darm gelukkig wordt van de hoeveelheid die je tot je neemt. Gluten en lactose zijn voedingsstoffen die de laatste decennia ontzettend in opmars zijn. In bijna alle bewerkte producten kan je het wel vinden: in pasta, ketjap, tortilla’s, fastfood, brood, koekjes, pannenkoekenmix, pizza’s, de lijst is enorm lang. Het is alleen een enorme uitdaging voor je darm om deze voedingsstoffen af te breken en weer naar buiten te lozen, waardoor deeltjes ervan in de darm en de bloedbaan terecht kunnen komen. Gevolg: bovengenoemde klachten.

 

Hoe kom ik er dan wel vanaf?

Afhankelijk van waar je gevoeliger voor bent, raad ik vaak aan om gluten en lactose tijdelijk te laten staan en dan langzaam aan weer te herintroduceren, tot een minimum. Je bent niet intolerant, en af en toe een pizza of een broodje zou daarmee wel kunnen bij de meeste mensen. Echter, je werkt hiermee wel toe naar een

nieuwe leefstijl, het is dus geen dieet waarbij je tijdelijk iets niet mag en er vervolgens helemaal op los gaat als het dieet is afgelopen. Je gaat merken dat je je er prettiger bij voelt, dat je darmen rustiger worden en dat je hoofd rustiger wordt. Wat een vooruitzicht toch?

Suiker. Suiker in bijna alle vormen en maten: laten staan. Er zitten geen voedingsstoffen in en het brengt je hele systeem (van kop tot teen) alleen maar in verwarring. Door teveel suiker krijg je bloedsuikerschommelingen waardoor je eerst blaakt van de energie en daarna alleen nog maar opgekruld met een dekentje op de bank wil liggen. Suikers uit fruit is net even wat anders. Ja, ook hier zitten suikers in alleen de combinatie met de vitaminen, mineralen en vezels raad ik juist minimaal 2 stuks fruit per dag aan. Honing, kristalsuiker, tafelsuiker, stroop, basterdsuiker en al het andere suiker zoveel mogelijk vermijden.

En als laatste: vocht. Vocht in de vorm van water en kruidenthee lekker toevoegen aan je dagelijkse voedingspatroon. Vocht is nodig voor het verbeteren van je darmflora en ook om de ontlasting soepel te houden zodat obstipatie kan worden voorkomen. Drink het liefste 2 liter per dag.

 

Werk aan de winkel

Kortom: kamp je met darmklachten of klachten (onbewust) gerelateerd aan darmklachten, wacht dan niet langer want er is genoeg aan te doen. Onthoud dat een slechte darmwerking ervoor zorgt dat vitaminen en mineralen niet goed opgenomen worden, je algehele gezondheid kan dus achteruitgaan.

Wil jij weten wat de oorzaak is van je klachten en hiermee aan de slag? Wil jij dat knoopje van je spijkerbroek dichthouden en niet constant wijde kleding aan? Wil jij af van die stemmingswisselingen?

Dan maak ik heel graag kennis met je. Wanneer je hier een gratis sessie inplant, neem ik zo snel mogelijk contact met je op en zijn de eerste stappen om hier naartoe te werken een feit. 

 

 

Disclaimer: ik ben geen arts, wel hormooncoach en orthomoleculair voedingsadviseur. Dit is mijn website en daarmee mijn stukje internet waar ik graag mijn mening en visie op zaken wil delen met zij die dat interessant vinden. Onderbouwd vanuit de wetenschap, opleidingen en als ervaringsdeskundige.

 

In 3 stappen naar een leven met meer energie!

In mijn e-book lees je wat je kunt doen om de eerste stappen te zetten om je energie weer terug te vinden. Wil jij weer moeiteloos uit bed komen, vol energie door de dag heen dansen en ’s avonds niet meer uitgeblust op de bank ploffen? Dan is dit e-book iets voor jou!

Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk. Bekijk voor meer info mijn privacy verklaring.

In 3 stappen naar een leven met meer energie!

In mijn e-book lees je wat je kunt doen om de eerste stappen te zetten om je energie weer terug te vinden. Wil jij weer moeiteloos uit bed komen, vol energie door de dag heen dansen en ’s avonds niet meer uitgeblust op de bank ploffen? Dan is dit e-book iets voor jou!

Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk. Bekijk voor meer info mijn privacy verklaring.